Bergensbanan – Norge

Det är en mycket speciellt bana och det är många som påstår att det är den kan världens vackraste. Banan sträcker sig mellan Hönefoss, norr om Oslo och ända upp till Bergen. Själva banan ligger väldigt högt belägen eftersom den går över högfjällsplatån Hardangervidden. Som högst når den 1 237 meter över havet och då i närheten av Finse station. Bergenbanan går vi Drammen. Tåget åker dessutom genom Gravhalstunnels, byggd 1906, som är 5 311 meter lång och som var fram till 1964 längsta i Norden. Bergenbanan har funnit över hundra år.
Bergensbanan ska du åka om du vill uppleva en underbart storslagen natur och då högt över havet. Under resans gång kan du passa på att stanna till och göra olika aktiviteter som till exempel cykel- eller kajaktur, prova på pilates i fjällen eller rent av ”gå på tur” som man säger i Norge. Inte så långt ifrån banan så har du möjlighet att vandra på glaciär och få den fulla upplevelsen att gå på is som rör på sig.
I Finse så kan du dessutom passa på att prova på att provsmaka det inhemska ölet som bryggs i deras mikrobryggeri.
Hela resan tar cirka sju timmar. Den bästa tiden på året att åkan Bergensbanan är i slutet av sommaren då har all snö smällt bort och det är hyfsat varmt. Men packa ändå ner lite varmare kläder. För kylan kan slå till när som och då helst speciellt på kvällarna.
Vill du passa på så kan du även åka en bibana som heter, Flåmsbanan. Den har en fallhöjd på 864 meter är drygt två mil lång. Den går mellan Myrdal, som ligger längs Bergensbanan, och till Flåm vid Aurlandsfjorden.
Längst hela banan så finns det möjlighet att övernatta på både hotell eller vandrarhem. Så har du även möjlighet att utforska småbyarna också.
Det är lätt att hitta billiga biljetter och då går du in på: https://www.nsb.no/