Inlandsbanan-Sverige

Inlandsbanan är ett måste om du bor i Sverige och vill åka en mycket speciell tur. Då kan du åka från Östersund till Mora, Kristinehamn eller Gällivare. Dessa turer går varje dag. Turen stannar vi några ställe för att man ska kunna äta och fika.
Om då så önskar så erbjuder Inlandsbanan dig färdiga paketturer som inkluderar övernattningar, mat och inträden längs sträckorna. En av de populäraste sträckorna är att åka Kristinehamn upp till Gällivare. En resa som sträcker sig över tio dagar. Då du bland annat får uppleva ett stopp i Storuman där man kan titta på byggnadsminnesmärkta stationshuset. I Sorsele stannar de till en kort stopp för att gå på Inlandsbanemuséet. Då man får se hur det gick till för att lägga spåren för över hundra år sedan.
När de väl kommer till Arvidsjaur finns det ett flertal aktiviteter som erbjuds, så som fiske, paddling eller besök i Lappstaden. Under eftermiddagen så kliver man på igen och precis innan Jokkmokk så passerar man polcirkel, som tåget stannar till vid. När väl tåget börja åka igen på väg mot Gällivare så passerar man genom det vackra världsarvet Lapponia. På kvällen ingår det en guidad busstur där man får uppleva och se Gällivares historia, se den underbara utsikten men pricken över i:et är att man får se den berömda midnattssolen.

Vill man inte åka några av dessa paketresor går det även att tågluffa eller helt enkelt bara vara en vanlig passagerare. När du tågluffar får det en biljett som gäller i 14 dagar och ett smart sett om du vill se en tredjedel av Sverige. Ett tips är att göra en platsreservation för att vara säker på att få en plats att sitta. Speciellt under sommarhalvåret.
Bokar du resan innan då ingår alltid en platsreservation.
Här på länken hittar du all information du kan behöva: http://inlandsbanan.se/