Miljövänliga tåg

miljövänliga tågEn vanlig missuppfattning när det kommer till tåg är att det är objektivt bättre för miljön att välja att åka med tåg istället för att åka med buss. Och när det kommer till de svenska järnvägarna är det något som mer eller mindre är sant i 95% av fallen, så när du reser inom landet är de klart miljövänligare än alternativen. Om du ska tågluffa genom Europa, eller kanske i USA, eller på annat ställe är dock historian en annan. I övriga delar av världen måste man nämligen medvetet planera in sin resa för att garantera att man åker med miljövänliga tåg, ifall det är något man är ute efter. Det finns ingen poäng med att ta en eventuell omväg med tåget ifall en busstur skulle ta dig till din destination, och medföra mindre utsläpp längs vägen.

Att tänka på

I Sverige är vi väldigt förtjusta i eldrivna fordon, redskap och annat, men i övriga världen är det inte alls lika vanligt. Vi tar det i många fall som en självklart att saker drivs av el, och när vi planerar in en ”miljövänlig semester” för att minska vår påverkan på naturen är det naturligt att tänka ”tåg”. Det räcker dock med att resa över Östersjön för att man ska inse att det där med miljövänliga tåg inte alls är en självklarhet, och att man ibland får sätta sina ideal åt sidan ifall man vill åka längs med en viss linje.

Eldrivna tåg

När man talar om miljövänliga tåg är det i första hand de tåg som körs på det järnvägsnät som går på el man syftar på. Förutsatt att elen kommer från en miljövänlig produktion (det vill säga att den inte köps från företag vars elproduktion går på kol eller liknande) så är de även ett väldigt miljövänligt hållbart alternativ. När rälsen väl har lagts så ligger den där, och många tågbolag har även börjat bli mer miljömedvetna och strävar efter att producera stor del av sin strömåtgång på egen hand.

Diesellok

miljövänliga tågI de allra flesta fall är det eldrivna och miljövänliga tåg som befolkar de svenska järnvägsspåren, men en liten procent av dem är fortfarande diesellok. Man ska dock inte vara alltför snabb med att avfärda dieselloken, för i de länder där de eldrivna tågen får sin kraft från kolkraftverk är dieselloken ironiskt nog ändå mer miljövänliga. Men i många av fallen är det, tyvärr, bättre att istället välja att åka buss om man är ute efter att vara så miljövänlig som möjligt.

Ånglok

Ett ånglok är inte något du kommer att hitta om du färdas i och genom ett så kallat industriland, de har nämligen fasats ut till tåg som är enklare att driva och som går snabbare. Om din färd tar dig till ett land med andra ekonomiska förutsättningar är det dock något du kan stöta på, och medan de ser väldigt charmiga ut och är något av en favorit bland många tågälskare så är de knappast den största miljövännen. Man kan inte se ånglok som miljövänliga tåg ens om man jämför med ellok som går på kol-el, för eftersom de drivs på kol/olja/ved är de utan tvekan den största boven i dramat när man ser till miljöpåverkan.