Tågbanor – Europa

Här kan du få lite inspiration att åka tåg genom Europa och få uppleva olika miljöer.
Den som kanske är mest mytomspunnen och förekommit i både böcker och film är Orientexpressen.

Orientexpressen är att resa tillbaka i historien. Bara att befinna sig på detta historiska tåg är en storslagen upplevelse. Ursprungliga Orientexpressen började sin jungfruresa 1883 och tuffade mellan Gare dÉst i Paris och passerade Wien, Budapest, Bukarest innan det nådde sin ändhållplats i Konstantinopel (Istanbul). Tåglinjen blev således porten till Orienten.
Tyvärr efter andra världskriget så föll detta tåg i glömska och slutade gå 1977. Men en man hade en dröm, James Sherwood, köpte två av Orientexpressens originalvagnar och fortsatte sedan köpa in flera vagnar från 20- och 30-talet för att renovera de till sin forna glans. Så 1982 återföddes legenden och började trafikera London till Venedig under namnet Venice Simplon – Orient – Express gjorde sin nygamla jungfruresa.
Kupéerna är mycket eleganta med våningssängar och nedanbädden ändras till soffa dagtid. Du får frukost och eftermiddagste serveras i din privata kupé av en personlig butler. Du kan till och med boka dubbelkupé för få en suite.
Servicen är i verkligen i toppklass. Din lunch och middag serveras i restaurangvagnen. Servitörerna har vita handskar och serverar bara den bästa maten. I tågets barvagn blir man underhållen av pianospel. Hela stilen ombord på Orientexpressen är mycket klassik. Du byter om inför middagen. Kavaj och slips för männen och klänning eller kjol för kvinnorna.
Resan tar två dagar och går regelbundet från mars till november. Det är tre avgångar per månad. Förutom april och maj då tåget avgår fem gånger. Alla stoppen längs banan är detsamma. Några gånger per säsong så går tåget hela vägen ända till Istanbul. Då tar resan sex dagar.
Varje resa inleds med att du blir bjuden lunch och champagne. Sedan är det bara till att luta sig tillbaka och njuta av resan och se fram emot en härlig underbart äventyr.
Är du nyfiken så kan du gå in och läsa mer om resan här: http://www.rubinresor.se/index.php/reseteman/lyxtag/klassiska-orientexpressen

Bernina Expressen

Bernina Expressen är en tågresa om du älskar natur. För denna tågresa tar dig genom alperna och storslagna vyer. Resan tar dig mellan Chur, Schweiz till Tirano i Italien. På vägen åker du genom städerna Davos, St. Moritz- Val Poschiavo. Vilket gör att resan länkar ihop olika områden med olika språk och kulturer.
Resan tar dig genom hissnande bergspass och glaciärer. Och så småningom komma fram till palmerna i Italien.
Man förstår varför denna äventyrsfyllda tågsträckning finns med på Unescos världsarvslista. Hela resan tar cirka fyra timmar. Du åker över 196 broar varav spiralviadukten mellan Poschiavo och Tirano som är den mest kända. Dessutom åker du genom 55 tunnlar. Som högst går banan på 2 253 meters höjd vilket sker vid Ospizio Bernina. Där kan du njuta av Alperna när de imponeras som mest. Passa på och upplev den kulturella och naturliga omgivningen samtidigt.
Den fascinerande alpnaturen slår dig med häpnad och du bara lutar dig tillbaka i sätet och njuter av scenerierna du åker förbi.
Ett av sätten att få möjligheten att åka denna färgsprakande tågresa är att boka in sig på en av de många bussturer som anordnas i samband med Bernina Expressen. Då blir detta ett resande med guide, övernattningar och mat inräknat. Plus att det blir andra sevärdheter på köpet. Om du inte tar dig dit på egen hand. Det går ju alltid att tågluffa sig dit.
På denna länk kan du läsa mer hur du ska göra för att boka tågresan och vilka priser som gäller:
https://www.rhb.ch/en/panoramic-trains/bernina-express

Skottland

I Skottland finns det två vackra järnvägslinjer som bjuder på både vacker natur och vackra scenerier.

När du reser tågsträckan Mallaig till Fort William på Skottlands västkust, känns det nästan som du befinner dig i en saga. Speciellt när all natur exploderar i grönt och bergen är härligt kuperade. Det stämmer till en viss del. Har du läst Harry Potter och sett filmerna känner du igen den fina och gamla sten viadukten, Glenfinnan-viadukten, som Harry åker över när han ska till sin trollskola Hogwarts. Sedan att det är ett ånglok som drar alla vagnarna, precis som i filmerna gör det extra dramatiskt och mer likt en saga. Men den sträckan är mycket vacker och du kan bara njuta av den underbara naturen så du åker förbi. Och passa på att drömma dig bort.
Resan tar cirka 1½ timme.

En annan skotsk tågsträcka som tillhör favoriterna är den mellan Inverness till Kyle of Lochalsh. Då resor du längst gröna bergskullar och historisk mark. Speciellt när du åker genom den gamla och välbevarade vikingabyn Dingwall. Samtidigt som du reser förbi borgar, hedar och vackra hängande pilar. När du kommer fram till ändstationen i Kyle of Lochalsh som är en liten mysig perrong. Strax intill ligger, ett stenkast bort, möjligheten att ta en båtfärja som tar dig till ön Isle of Skye.
Resan tar cirka 2½ timme.
Här hittar du hitta mer information om tågresorna så som priser och tider: https://www.thetrainline.com/