Tågbanor – Världen

Naturligtvis så finns det massor av olika tåglinjer världen över. Men kommer några av de populäraste.

Men världens längsta järnvägsbana är Transsibiriska Järnvägen med 9 300 kilometer långt spår. Den är 100 år gammal, börjades byggas 1891 och avslutades 1916. Du åker från Moskva, Ryssland till Peking, Kina. Hela tågresan tar sex dagar och du åker genom tre länder, två världsdelar och hela sex tidzoner.
Du får uppleva svindlande ödemark, åka och rent av göra ett stopp på några dagar vid världens djupaste sjö, Bajkalsjön. Den turkos färgade sjön är sjunde största i världen och är lika stor som Belgien och innehåller 2 600 olika djurarter. Så ett tips är att stanna till längs vägen för att uppleva all kultur från ryska småbyar till att övernatta på den Mongoliska stäppen. Eller göra ett stopp i Gobiöknen, som är världens största
Den bästa tiden på året att åka är från maj till september eftersom vintrarna i Ryssland verkligen är kalla. Ända ner till minus 40 grader kan det bli.
Längst vägen så kan du handla mat på alla stationerna eller andra fina saker och kläder med mera. På tåget har du alltid tillgång till varmt vatten i samovarer. Så du kan brygga te eller kaffe, koka snabbnudlar eller pulversoppor.
När du bokar biljett så kan du inte boka för hela resan. Så det gäller planera vart du ska stanna och övernatta. Så mellan varje stopp så måste du boka en separat biljett. Det går boka 2- eller 4 bädds kupéer.
Det du kommer märka är skillnad på utbud, priser och inredning och standard kommer att kännas av när du passerar de olika länderna. Vilket gör att du verkligen får uppleva de olika ländernas olika kultur via bland annat maten och drycken. Speciellt i restaurangvagnen eftersom den byts ut i varje land.
För att besöka Ryssland, Mongoliet och Kina krävs visum. Det kan kosta cirka 1 000 kronor per land. Här kan du ansöka om visum: https://www.allavisum.se/ eller på respektive ambassad.
Det går utmärkt att köpa biljetter i Sverige på svenska resebyråer men även på Yaroslavskystationen i Moskva.
Här kan du också boka biljett och läsa mer om tågresan: http://www.ostresor.se/transsibiriska-jarnvagen.html

Kerala Expressen, Indien

Att åka och resa med tåg i Indien är att komma hem till ett land som är verkligen ett land med tågförbindelser som inget annat land har. Indien har över 6 400 mil järnvägs spår, drygt över 7 000 stationer och så kan du välja att nio olika klasser att resa i.
Vilket gör att du verkligen kan åka på en budgetbiljett eller rent av lyxa till och åka väldig exklusivt.
Vill du få en känsla för Indien så ska du verkligen testa Kerala Express. Den utgår från New Delhi och så reser du ända ner till den populära staden Trivandrum. Hela resan tar 51 timmar att åka. Längs vägen får du verkligen se Indien som det verkligen är. Både på gott och ont. Du ser fattigdomen men ändå ser du livsglädjen hos folket. Du får uppleva alla skiftningarna i landskapet och till slut når du fram till kokospalmerna och de härliga varma klimatet. Men den erbjuder dig extra allt för alla dina sinnen. Du reser i princip dit pepparn växer.
Vid varje station möts du verkligen av Indiens kultur genom mat och dryck, eller av alla försäljare som försöker sälja dig allt från kläder till souvenirer. Dessa människor gör allt för att överleva men det är deras vardag och vet inget annat.
På vägen så kan det vara all idé att göra stopp lite var stans. Från staden Nagpur, där du komma till nationalparken Kanha, och det var där Kipling blev inspirerad av att skriva Djungelboken.
Tips inför resan är att köpa biljetter till första eller andra klass. Och åk inte ensam som kvinna eftersom de har en annan kvinnosyn i Indian än vad vi har i västvärlden. De som reser med tåg i Indien kan sitta allt från inne i kupén eller hänga i dörrarna och stå på trappstegen, eller rent av sitta på taket på tågvagnarna.
Här kan du gå in och boka själv: https://www.cleartrip.com/ eller gå in på resebyrån Indcen, http://indcen.se/

Durango & Silverston, USA

Tåget tar dig mellan Durango till Silverton i Colorado. Detta är en resa som kan vara en klassisk turistfälla men ändå så speciell. Så du kommer inte ångra att du åkte denna smalspåriga tåglinje. Det blir en helt oförglömlig resa helt enkelt.
Tåget drivs av ett gammalt ånglok och i den höga farten 30 kilometer i timmen. Hela resan är 45 mil långa och tar cirka 3 ½ timme. Denna tåglinje har funnits sedan 1892 och har varit i drift sedan dess. Så det är ett mycket historiskt tåg du åker. Du åker längst Animas River, som är en av de sista fritt strömmande floden i hela västra USA. Under resans gång så tuffar man förbi slående canyon landskap och otroliga vyer. Dessutom reser du genom bördiga jordbruksmarker och förbi gamla diligens vägar, gamla gruvläger. Samtidigt som du åker i skuggan av topparna av bergen som når över 14 000 fot.
Det är en fördel att du ser till att du har köpt biljetten innan. Så är du säker på att få en speciell plats att sitta på och kan njuta av resan ifrån. Eftersom under turistsäsongen så kan risken vara att tåget blir överfullt. Se till att boka in turen som en heldags utflykt. Tåget går mellan kl. 07.00 – 09.00 på morgonen och returtiderna är mellan kl. 16.45 till 19.00 på kvällen. Det gäller att du är på stationen cirka 30 minuter innan tåget avgår.
Sätt dig på din plats på tåget. Alla platserna är bra. Försök att ändå få en plats så att du kan se på båda sidorna längst tåget. Så du inte missar något spännande. När du väl är framme i Silverton så passa på att insup atmosfären som staden erbjuder dig. Finns många mysiga ställen som du kan äta lunch eller ta en fika på. Sedan gäller det att du är cirka 15 minuter innan tåget avgår tillbaka. På vägen tillbaka kanske ser du nya saker som du missade på ditresan.
Här hittar du mer info: http://www.durangotrain.com/